Haarstamcel transplantatie

Haaruitval? Waarom een haarstamcel transplantatie de ideale oplossing kan zijn. Heb je last van haaruitval? Dan is een haarstamcel transplantatie misschien wel de ideale oplossing waar jij naar opzoek bent. Veel mensen hebben last van haaruitval. Dit overkomt jong en oud en het is een natuurlijk verschijnsel waar je je écht niet voor hoeft te schamen. Echter ervaren veel mensen dit als vervelend en maakt het met name jonge mensen erg onzeker. Naar mijn mening is dit onnodig. Helemaal gezien het feit dat er meer dan zat manieren zijn om kaalheid tegen te gaan, zoals een haartransplantatie of een haarstamcel transplantatie. Maar wat is het, en welke moet je kiezen? Om daar achter te komen is het belangrijk om eerst goed te weten wat haaruitval precies is.

HaarStamcel Transplantatie

Wat is haaruitval precies?

Iedereen verliest tussen de 50 en de 100 haren per dag. Ook groeien er dagelijks weer rond de 100 haren per dag bij. Dit is normaal. Wanneer u voor een langere periode meer haar verliest dan dat er bijgroeit, kan er sprake zijn van haaruitval. Echter is niemand van de een op de andere dag ineens kaal. Vaak wordt haaruitval pas opgemerkt wanneer het haar steeds zwakker en dunner wordt dan voorheen. Dit kan uiteindelijk resulteren in kaalheid. Er zijn verschillende oorzaken voor haarverlies. Een aantal van deze oorzaken zijn:

  • Erfelijke bepaling
  • Stress
  • Ziekte
  • Medicijngebruik
  • IJzertekort
  • Haren trekken

Wat kan ik ertegen doen?

In sommige gevallen kan het haargroeiproces zich herstellen. Bijvoorbeeld bij haaruitval waarvan ziekte, medicijngebruik of stress de oorzaak is. In dat geval spreken we van tijdelijke haaruitval waarbij een goede verzorging of stimulatie d.m.v. haargroeimiddelen voldoende kan zijn. Bij andere oorzaken is een andere behandeling vaak een betere oplossing. Welke behandeling bij u past is afhankelijk van een aantal factoren waaronder de oorzaak van het haarverlies en de conditie van uw hoofdhuid. Maar in veel gevallen wordt er gekozen voor een haartransplantatie. Bijvoorbeeld de haarstamcel transplantatie. Maar welke manier van haartransplantatie moet u kiezen?

Verschillende soorten haartransplantaties en de haarstamcel transplantatie

Bij een haartransplantatie wordt een haarzakje bij een plek op het hoofd met goede haargroei (het donorgebied) gehaald en weer aangezet op het gebied waar geen of slechte haargroei is.

Er zijn verschillende soorten haartransplantatie technieken. En ondanks dat het doel hetzelfde is, zijn er grote verschillen tussen de verschillende technieken waarvan u op de hoogte zou moeten zijn. Deze technieken staan uitgebreid beschreven op www.hasci.nl/verschillen-met-andere-technieken. De twee bekendste haartechnieken zijn:

  1. Follicle Unit Transplant (FUT)

Dit is de methode die het langst bestaat. Bij de FUT-methode wordt er een strip huid met haar verwijderd uit het donorgebied. Nadat de strip is verwijderd wordt de huid gehecht door middel van de trichoclosure techniek. Het voordeel bij deze methode is dat het hoofd van te voren niet geschoren hoeft te worden en dat er een groot aantal grafts kunnen worden getransplanteerd. Het nadeel van deze methode is dat er vaak littekens achterblijven en dat is iets wat niemand wil.

  • Follicle Unit Extraction (FUE)

Deze techniek is ontwikkeld op basis van de FUT-techniek. In tegenstelling tot FUT worden de grafts hier één voor één uit het donorgebied gehaald om het elders te transplanteren. Het proces duurt wel langer dan bij de FUT-methode, maar het voordeel hiervan is dat er geen grote zichtbare littekens achterblijven. Echter kan het donorgebied wel uitgeput raken wat ervoor kan zorgen dat er kale plekken op het donorgebied ontstaan. En dit is juist wat je wilt voorkomen. Sommige mensen zeggen ook wel dat hier het probleem letterlijk en figuurlijk verplaatst wordt in plaats van verholpen.

Maar dit zijn niet de enige twee manieren. Er is namelijk nog een manier: de haarstamcel transplantatie.

Haarstamcel transplantatie (HST)

De haarstamcel transplantatie is een vrij nieuwe uitvinding waarbij er geen littekenvorming plaatsvindt en waarbij het probleem niet verplaatst, maar daadwerkelijk verholpen wordt. In veel gevallen is dit zelfs definitief. Deze ingreep wordt op een manier gedaan waardoor er opnieuw haar groeit in het donorgebied (waar het haar wordt weggehaald dus). Dr. Coen Gho, de grondlegger van de haarstamcel transplantatie, legt dit duidelijk uit op een filmpje op de site www.hasci.nl. Veel mensen zien dit dan ook als de ideale oplossing om kaalheid tegen te gaan.