Grijs haar doneren

Wilt u uw grijze haren doneren? Ten onrechte wordt vaak gedacht dat grijs haar doneren niet mogelijk is. Niets is echter minder waar. Het zijn immers vrouwen van alle leeftijden die door borstkanker getroffen worden. De Haarstichting ondersteunt financieel minderbedeelde vrouwen met borstkanker en andere vormen van kanker die zelf geen haarwerk of pruik kunnen aanschaffen. Grijs haar doneren maakt de vervaardiging van pruiken mogelijk. Deze pruiken worden vervolgens geschonken aan vrouwen die van nature ook grijs haar hebben en dit door de medische behandeling zijn verloren.

Grijs haar doneren?
Grijs haar doneren?

Uw haardonatie helpt andere vrouwen

Heeft u lange haar en vindt u het tijd voor wat anders? Waarom dan niet uw grijs haar doneren voor een goed doel? Grijs haar met een minimale lengte van 30 cm kan gedoneerd worden, zodat er pruiken van gemaakt kunnen worden. Bij het doneren van grijs haar zijn er een aantal punten van aandacht:

  • Grijs haar doneren kan als het gezond haar betreft.
  • De minimale lengte bedraagt 30 cm. Langer grijs haar doneren mag en kan uiteraard ook.
  • Stuur het haar schoon en droog op. Kies voor een stevige envelop.

Tegenwoordig is er een toenemend aantal kapsalons en kappers die korting geven op een knipbeurt als u aangeeft dat u uw grijze haar doneert aan de Haarstichting. Benieuwd welke mogelijkheden er zijn bij u in de buurt? Kijk dan op de website van de Haarstichting, hier vindt u een overzicht van kappers en kapsalons die haardonaties ondersteunen door het gratis of tegen een flinke korting knippen van uw lange lokken. Ervaren kappers weten ook hoe het haar het beste geknipt kan worden voordat het gedoneerd wordt. Uw haar zal bijeengebonden worden in een staart en/of vlecht en vervolgens geknipt. Indien nodig kunnen eerst de dode punten geknipt worden. Wanneer het lange haar geknipt is, kan de kapper u een nieuw mooi kapsel aanmeten.

Grijs haar doneren forum

Het doneren van uw haar houdt in dat er een flinke lengte vanaf moet. Waar in het verleden 25 cm voldoende was, is dat tegenwoordig mimimaal 30 cm. U kunt bewust grijs haar doneren, haar dat u laat groeien met donatie als doelstelling. Heeft u echter al jarenlang lange lokken en bent u toe aan een nieuwe look? Dan heeft u misschien de mogelijkheid van donatie nog niet overwogen. Grijze haren doneren geeft vaak veel voldoening. Uw lange lokken die anders in de afvalbak van de kapper verdwijnen, worden gebruikt om pruiken van te maken. Deze pruiken worden geschonken aan financieel minderbedeelde vrouwen met kanker. Online is veel informatie over grijs haar doneren beschikbaar. Van ervaringsverhalen van mannen en vrouwen die hun haren reeds gedoneerd hebben tot verschillende haar doneren fora met vragen en antwoorden. Op een forum leest u onder meer hoe u uw haar kunt verzorgen, zodat het haar dat u wilt doneren gezond en sterk is.

U doneert zoveel meer dan uw haar

Grijs haar doneren betekent zoveel meer dan uw lange lokken af laten knippen en opsturen naar de Haarstichting. U geeft iemand zelfvertrouwen en de mogelijkheid om met een glimlach in de spiegel te kijken. Het is ondenkbaar dat vrouwen met borstkanker om financiële redenen geen passende pruik kunnen aanschaffen. Ziek zijn kost geld en zorgverzekeraars vergoeden bij lange na niet alle kosten. Jaarlijks wordt een vergoedingsbedrag voor pruiken en haarwerken vastgesteld, dit bedrag ligt rond de € 436. Passende, kwaliteitswaardige haarwerken kosten al gauw € 700. Niet iedereen is in staat om het verschil zelf bij te betalen. Naast de strijd tegen borstkanker hebben vrouwen dan ook nog de zorg over het uiterlijk en de kaalheid. De lichamelijke en psychische strijd is zwaar. Een passende pruik in de natuurlijke haarkleur betekent vaak een lichtpuntje. De dankbaarheid van vrouwen die een pruik ontvangen is ongekend groot en emotioneel heftig. Wist u trouwens dat zowel mannen als vrouwen grijs haar kunnen doneren? Voor een pruik zijn gemiddeld zes tot tien staarten of vlechten nodig. Samen grijs haar doneren is ook een optie. Laat samen met familie, vrienden of kennissen uw haar groeien om het vervolgens te doneren.

Actie grijs haar doneren

Heeft u het plan opgevat om door middel van een ludieke actie grijs haar te doneren? Maak hiervan melding bij de Haarstichting. Uw actie wordt via Twitter en Facebook onder de aandacht gebracht, waardoor u een groter bereikt heeft. Heeft u met meerdere mensen uw haar laten groeien? Hoe mooi is het dan om samen naar de kapper te gaan en de haren te doneren? Waar anderen u soms anders doen denken is grijs haar meer dan welkom. Waarom zou een vrouw die van nature grijs haar heeft door (borst)kanker zijn aangewezen op een pruik in een blonde of bruine kleur? Grijs haar doneren stelt de Haarstichting in staat om pruiken te vervaardigen en te schenken aan vrouwen die daar behoefte aan hebben. De voldoening die dit geeft, is ongekend. De wetenschap dat u met uw grijs haren iemand blij maakt, is voor veel mensen heel bijzonder. Twijfelt u nadat u bij de kapper plaats heeft genomen om uw lokken te laten knippen? Bedenk dan dat haar doneren een vrijwillige keuze is. Niemand verplicht u om uw haar te doneren voor een goed doel. De ervaring leert echter dat haar doneren voor veel mensen een positieve ervaring is. U draagt op uw eigen manier een beetje bij aan het ondersteunen van vrouwen die door een ongekend zware tijd heen gaan.

Grijs haar doneren voor een goed doel

Grijs haar doneren houdt in dat u uw lange haar schenkt aan een goed doel. Met uw lange grijze haar helpt u iemand die een zware periode meemaakt aan een passend haarwerk. Vrouwen die anders niet in staat zijn om een haarwerk aan te schaffen, worden hiermee ondersteunt. Grijs haar doneren doet u niet voor geld, maar om iemand anders te ondersteunen. Er zit geen financiële vergoeding aan vast. Als u een briefje met daarop uw gegevens meestuurt, dan krijgt u een ontvangstbevestiging en een persoonlijk bedankje per mail. Regelmatig worden op de website van de Haarstichting reportages en verhalen gepubliceerd van vrouwen die een haarwerk hebben ontvangen. U kunt de Haarstichting ook volgen via Facebook en Twitter.

Grijs haar doneren – FAQ

Regelmatig worden bepaalde vragen gesteld over grijs haar doneren. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via e-mail. U ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord.

1. Kan ik grijs haar aan de Haarstichting doneren?

Ja, graag zelfs. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat grijs haar niet voor donatie in aanmerking komt. U maakt iemand ongekend blij met het doneren van uw grijze haar.

2. Waar moet ik aan voldoen om grijs haar te doneren?

Haar dat gedoneerd wordt, moet een minimale lengte van 30 cm hebben. Haar dat gezond is, kan naar de Haarstichting opgestuurd worden.

3. Kunnen mannen ook grijs haar doneren?

Ja. Zowel mannen als vrouwen met grijs haar kunnen dit doneren.

4. Is er een leeftijdsgrens om haar te doneren?

Nee. Zowel jong volwassenen als senioren kunnen grijs haar doneren.

5. Hoe stuur ik mijn haar op?

Stuur het haar schoon, droog, goed vastgebonden en onbeschadigd op. Hiervoor kunt u een stevige envelop gebruiken. Sluit een briefje met uw adresgegevens bij, zodat de Haarstichting u een ontvangstbevestiging kan sturen en een bedankje. U stuurt het haar naar:

De Haarstichting

Thomas Mannsingel 86

2553 DA Den Haag

6. Mijn haar is 25 cm lang, kan ik dit doneren?

Helaas niet. Als u uw haar wilt doneren is een minimale lengte van 30 cm vereist. Laat uw haar nog even doorgroeien. Met een gemiddelde groei van 1 cm per maand, is die laatste 5 cm zo bereikt. Bovendien maakt u iemand bijzonder blij met de donatie van uw lange grijze lokken.

7. Hoe moet ik precies de lengte van mijn haar meten?

De beste manier om uw haar te meten is als het haar los hangt. Haar met een lengte van minimaal 30 cm kan gedoneerd worden. Is uw haar langer en wilt u dat doneren? Uw donatie is bijzonder welkom. Doe het haar in een staart of vlecht en stuur het op naar de Haarstichting.

8. Waarom moet het haar minimaal 30 cm lang zijn?

De Haarstichting ondersteunt financieel minderbedeelde vrouwen met borstkanker. De meeste vrouwen hebben de wens voor een haarwerk met iets langer haar. Met een lengte van 30 cm, kunnen haarwerken gemaakt worden die net tot op de schouders komen. Tijdens het handmatig knopen van een haarwerk gaat bovendien altijd ongeveer 10 cm van de haarlengte verloren. Hoe langer het gedoneerde haar is, hoe beter.

9. Wat gebeurt er met mijn gedoneerde haar?

Uw haar wordt gebruikt om een haarwerk van te maken. Voor een haarwerk zijn gemiddeld zes tot tien staarten of vlechten nodig. Het haarwerk wordt vervolgens door de Haarstichting geschonken aan een vrouw met borstkanker die zelf door financiële redenen niet in staat is een passend haarwerk te bekostigen.

10. Kan ik mee bepalen wie mijn haar krijgt?

Nee, de privacy regels maken dit helaas onmogelijk. Donateurs en ontvangers kunnen niet met elkaar in contact worden gebracht. Het is onnatuurlijk om iemand die van nature dun haar heeft, een pruik te schenken met een volle krullenbos. De haarwerken die vervaardigd worden van het haar dat gedoneerd, worden afgestemd op de ontvangers.

11. Mag ik een oude vlecht doneren?

Het is mogelijk om een oude staart of vlecht die u in de kast heeft liggen te doneren. Haar dat onbeschadigd is, kan schoon en droog worden opgestuurd. Ook voor oud haar is de minimale lengte van 30 cm van toepassing.

12. Wat als mijn haar beschadigd is, kan ik dan toch doneren?

Haar dat gedoneerd wordt moet gezond en onbeschadigd zijn. Wilt u uw haar doneren en is het erg droog of licht beschadigd? Vraag dan eerst advies aan uw kapper. Wellicht dat herstel van de beschadigingen mogelijk is en u binnen afzienbare tijd uw haren alsnog kunt doneren.

13. Kan ik mijn haar doneren als ik een laagjes kapsel heb?

Ja, dat is mogelijk. Laagjes die korter zijn dan 30 cm kunnen daarbij echter niet gebruikt worden.

14. Hoe behandel ik mijn haar voor het knippen?

Was uw haren de dag voor de afspraak bij de kapper. Breng geen verstevigingsproducten, gels of lak aan. Uw haren worden dan droog geknipt en kunnen droog en schoon opgestuurd worden.

15. Krijg ik een vergoeding voor mijn grijze haar dat ik doneer?

Uw haar doneren aan de Haarstichting doet u voor een goed doel. Uw grijze haar wordt gebruikt om een haarwerk te maken. Met dit haarwerk worden financieel minderbedeelde vrouwen met borstkanker ondersteunt. U krijgt hier geen vergoeding voor.

16. Ik heb gekruld haar, kan ik dit doneren?

Ja, grijs krullend haar kan gedoneerd worden. Krullend haar is wat lastiger om in een haarwerk te verwerken, maar daarom niet minder welkom. Net zoals bij andere haardonaties is een minimale lengte van 30 cm vereist. Kroeshaar kan helaas niet gedoneerd worden.

17. Kan ik hair extensions doneren?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Extensions zijn al eerder behandeld en kunnen daardoor niet in een haarwerk verwerkt worden. De kans dat het haar gaat klitten en beschadigd, is te groot.

18. Waar kan ik mijn haar laten knippen?

Een toenemend aantal kapsalons en kappers steunen haar doneren aan de Haarstichting. Dat betekent dat u uw haar gratis of tegen een aantrekkelijke korting kunt laten knippen. Breng de kapper tijdig op de hoogte van uw voornemen. Wilt u weten welke kappers bij u in de buurt kortingsmogelijkheden hebben? Kijk dan even op de website van de Haarstichting.

19. Wat als ik twijfels heb over haardonatie?

Het laten knippen van uw lange haren is een emotioneel moment. Sommige mensen laten hun haren bewust groeien met haardonatie als doel. Er zijn ook mensen die hun lange haar ‘beu’ zijn en een kortere look overwegen. Twijfelt u op het moment dat u bij de kapper plaatsneemt in de stoel? U bent hier niet uniek in. Het is immers een hele stap om van lang haar naar een korter kapsel over te stappen. Denk op dat moeilijke moment aan de onbekende vrouw die u blij maakt met uw haar. U steunt een goed doel en geeft iemand zowel zelfvertrouwen als een lichtpuntje in donkere dagen. Uiteraard blijft het doneren van uw haar uw eigen keuze. Het is geen verplichting.