Haarwerk doneren

Wilt u een haarwerk doneren aan de Haarstichting? Haarwerken, of pruiken, zijn verkrijgbaar in uiteenlopende materialen en in een brede prijsklasse. Het tijdelijk dragen van een passend haarwerk kan het zelfvertrouwen verbeteren. Zowel mannen, vrouwen als kinderen die met kanker geconfronteerd worden of die door een haarziekte te maken hebben met haaruitval dragen een haarwerk om het haarverlies te verbergen. Niet iedereen is echter in staat om, door financiële omstandigheden, een passend haarwerk aan te schaffen. Uw kunt een gebruikt haarwerk doneren en iemand in moeilijke tijden een hart onder de riem steken.

Haarwerk doneren goed doel

Heeft u een gebruikt haarwerk en weet u niet wat u daarmee doet? Een haarwerk doneren aan een goed doel is een mogelijkheid. Geef uw gebruikte haarwerk een tweede leven en geef iemand de kans om in een zware periode met vertrouwen in de spiegel te kijken. Haarwerken van zowel synthetische materialen als van echt haar kunnen gedoneerd worden. De Haarstichting helpt minderbedeelde mannen, vrouwen en kinderen met haarwerken die gedoneerd worden. Na ontvangst worden de haarwerken gereinigd, gecontroleerd en daar waar noodzakelijk hersteld. Wilt u een haarwerk doneren? De volgende aandachtspunten kunnen daarbij van pas komen:

  • U kunt een haarwerk doneren dat onbeschadigd is.
  • Stuur geen haarwerken op die kapot zijn.
  • Stuur het haarwerk droog en schoon op. U kunt het haarwerk in een stevige envelop of een doos verpakken en naar de Haarstichting sturen.
  • Heeft u reinigingsproducten of een standaard over? Ook deze kunnen gedoneerd worden.
  • Een haarwerk doneren aan een goed doel is gratis. U ontvangt hiervoor geen geld.

Hergebruik van haarwerken

Haarwerken en pruiken worden vaak tijdelijk gedragen. Soms heeft u een haarwerk minder gedragen dan verwacht. Het onbeschadigde haarwerk ligt ongebruikt in kast en weggooien is zonde. Toch wilt u een periode waarin u veel heeft meegemaakt afsluiten. Het haarwerk doneren is een prima mogelijkheid. Pruiken en haarwerken worden op die manier hergebruikt en krijgen een tweede leven. Waarom zou u uw haarwerk doneren? Omdat er helaas nog altijd een grote groep mensen is die niet in staat zijn om zelf een goed passend haarwerk aan te schaffen. Minderbedeelde vrouwen en mannen worden door de Haarstichting gesteund en ontvangen een gebruikt haarwerk. De haarwerken die gedoneerd worden, worden na reiniging en controle geschonken aan projecten in binnen- en buitenland. Vrouwen en mannen die het financieel zwaar hebben, hebben het door het ziekteproces en de medische behandeling nog moeilijker. De ziekte en de behandeling zouden op de eerste plaats moeten kunnen komen. Dit is niet altijd mogelijk. Zeker niet als zorgverzekeraars minder kosten vergoeden dan verwacht, dan blijft er voor een mooi haarwerk niet voldoende geld over. Haarverlies is moeilijk te accepteren. Het is een belangrijk deel van uw uitstraling dat verloren gaat. Tegelijkertijd wordt er ook een stukje zelfvertrouwen beschadigd. De marktplaats tweedehands pruiken is druk bezocht, maar geeft het niet meer voldoening om een haarwerk te doneren?

Haarwerk doneren?
Haarwerk doneren

Kosten haarwerk chemo

Een pruik doneren is zeer welkom, u kunt hier iemand heel blij mee maken! Passende haarwerken kosten al snel € 700. De kostprijs loopt op tot ver daarboven. De kosten van een haarwerk worden onder meer bepaald door de materialen waaruit de pruik is gemaakt en de manier waarop het haarwerk is geknoopt. In de meeste gevallen vergoeden zorgverzekeraars jaarlijks een bepaald bedrag voor pruiken en haarwerken. Dit bedrag ligt rond € 436. Is het haarwerk van uw keuze duurder? Dan betaalt u het verschil uit eigen zak. Dat dit lang niet voor iedereen mogelijk is, is de realiteit van alledag. Zowel vrouwen als mannen laten dan het gewenste haarwerk achterwege en proberen zich zo goed en zo kwaad als het gaat te richten op het herstel. Een haarwerk doneren stelt iemand, die het op dat moment al moeilijk genoeg heeft, in staat met een positievere blik naar buiten te gaan. Het haarverlies valt niet op en uw haarwerk draagt daar op ongekende wijze aan bij. Wist u dat u zowel vrouwelijke als mannelijke haarwerken kunt doneren? Dat geldt eveneens voor grijs haar en haarwerken in een andere natuurlijke haarkleur.

Actie haarwerk doneren

Denkt u erover na om een haarwerk te doneren? Wilt u samen met de buurt, familie en kennissen een actie organiseren die betrekking heeft op een haarwerk doneren? Breng de Haarstichting tijdig op de hoogte van uw voorgenomen actie. Indien gewenst krijgt uw actie meer aandacht door melding op Twitter, Facebook en de website van de Haarstichting. In het verleden zijn regelmatig kleine en grote acties en evenementen georganiseerd. Het idee om iemand te kunnen helpen met het doneren van een haarwerk geeft voldoening. Veel mensen hebben zelf of van nabij ervaren hoe het is om door kanker of een haarziekte met haaruitval geconfronteerd te worden. Het dagelijkse gevecht tegen de ziekte, de zorgen om het veranderende uiterlijk en het gepieker over de hoge kosten, maken dat iemand het naast lichamelijk ook psychisch erg moeilijk heeft. Een haarwerk ontvangen dat past bij het gezicht en de natuurlijke haarkleur doen iemand ontzettend goed. Een haarwerk doneren doet meer voor iemand dan dat u wellicht vermoedt.

Pruik of haarwerk doneren

Uw gebruikte haarwerk een tweede leven geven? U kunt uw haarwerk doneren aan de Haarstichting. Dit doet u door het haarwerk in een stevige envelop of doos te verpakken en per post te versturen. Gevraagd wordt om een korte omschrijving van het haarwerk bij te sluiten. Hierbij kunt u denken aan de materialen waarvan het haarwerk is gemaakt, de mate waarin het haarwerk is gebruikt en de manier waarop het haarwerk is onderhouden. Doet u ook een briefje met uw adresgegevens en/of e-mailadres bij het haarwerk? U ontvangt dan een ontvangstbevestiging en een bedankje. Regelmatig worden reportages en verhalen op de website van de Haarstichting geplaatst van mensen die een haarwerk doneren. Ook ontvangers van een haarwerk komen aan het woord en vertellen hoe hun leven positief is beïnvloed door het haarwerk dat men ontvangen heeft. In verband met privacy redenen is het niet mogelijk om gegevens van donateurs en ontvangers uit te wisselen.

Haarwerk doneren FAQ – Veelgestelde vragen

Regelmatig worden bepaalde vragen gesteld over haarwerk doneren. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via e-mail. U ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord.

1. Waarom zou ik een haarwerk doneren?

Als u een haarwerk overweegt te doneren, dan is het waarschijnlijk dat u, van nabij of zelf, heeft ervaren hoe het is om uw haar door een ziekte te verliezen. Tegenwoordig zijn er nog steeds mensen die financieel niet in staat zijn om een haarwerk te betalen. Verzekeraars vergoeden jaarlijks een bepaald bedrag, dit blijkt veelal niet voldoende te zijn. Het verschil zelf bijbetalen is niet altijd mogelijk. Het doneren van een haarwerk geeft iemand anders de gelegenheid om in een zware periode toch een lichtpuntje te zien. Een haarwerk doneren geeft niet alleen voldoening, u maakt daarnaast iemand blij en schenkt meer zelfvertrouwen.

2. Welke haarwerken kunnen gedoneerd worden?

Het is mogelijk om haarwerken die in goede conditie en onbeschadigd zijn te doneren. Dit geldt zowel voor vrouwelijke, mannelijke als haarwerken voor kinderen.

3. Wat gebeurt er met mijn haarwerk na ontvangst?

Ontvangen haarwerken worden na ontvangst gecontroleerd en gereinigd. Daar waar nodig vinden herstellingen plaats. De Haarstichting steunt projecten in binnen- en buitenland en schenkt de haarwerken aan financieel minderbedeelde mannen en vrouwen die door kanker en/of een haarziekte een haarwerk nodig hebben.

4. Krijg ik geld voor mijn haarwerk?

Nee. Als u een haarwerk doneert aan de Haarstichting dan doneert u aan het goede doel. De Haarstichting heeft geen winstkenmerk. Als u uw gegevens meestuurt met het haarwerk dan krijgt u een ontvangstbevestiging en een bedankje.

5. Hoe kan ik een haarwerk doneren?

Onbeschadigde haarwerken kunnen schoon en droog opgestuurd worden. Verpak het haarwerk in een stevige envelop of een doos. Sluit een briefje bij met de kenmerken van het haarwerk. Vergeet daarbij niet te vermelden of de pruik is gemaakt van synthetische materialen of van echt haar. Geef ook aan in welke mate het haarwerk is gebruikt en onderhouden.

6. Kan ik een oud haarwerk doneren?

Haarwerken die al een tijdje in de kast liggen, kunnen mits ze onbeschadigd zijn gedoneerd worden. Kijk het haarwerk goed na, voordat u het opstuurt.

7. Mag ik weten wie mijn haarwerk heeft ontvangen?

De Haarstichting hanteert privacy regels, waardoor dit helaas niet mogelijk is. Belangrijk om te weten is dat ieder haarwerk dat gedoneerd wordt een tweede leven krijgt. Gedoneerde haarwerken worden geschonken aan mannen en vrouwen die zelf niet in de gelegenheid zijn om een haarwerk aan te schaffen. Met uw haarwerk maakt u iemand blij en geeft u iemand bovendien weer zelfvertrouwen.

8. Hoe weet ik of mijn haarwerk is ontvangen?

Sluit een briefje met uw gegevens bij het haarwerk dat u doneert. Na ontvangst krijgt u een ontvangstbevestiging en een bedankje.

9. Kan ik ook haarwerk gerelateerde producten doneren?

Zowel sjaaltjes, mutsjes, standaards als verzorgingsproducten die u over heeft en niet meer gebruikt, mogen gedoneerd worden. Verstuurd u verzorgingsproducten? Plak de doppen dan af met plakband, zodat de shampoo niet uit de verpakking kan lekken en een eventueel haarwerk beschadigd.

10. Krijgt de ontvanger van het haarwerk informatie over mij?

Zowel u als de ontvanger van het haarwerk dat u doneert, ontvangen geen informatie over elkaar. De privacy regeling laat dit niet toe, uw gegevens worden niet aan derden verstrekt. Neem regelmatig een kijkje op de website van de Haarstichting. U ziet daar bedankjes en blije gezichten van mensen die een haarwerk hebben ontvangen.

11. Kan ik een haarwerk met kort haar opsturen?

Ja. Haarwerken van alle haarlengtes zijn welkom. Datzelfde geldt voor haarwerken met krullend haar.

12. Waar kan ik mijn haarwerk naartoe sturen?

U stuurt het haarwerk naar het volgende adres:

De Haarstichting

Thomas Mannsingel 86

2553 DA Den Haag

13. Is er een inzamelpunt waar ik mijn haarwerk af kan geven?

Het beste is om uw haarwerk rechtstreeks naar de Haarstichting te sturen. U kunt uiteraard zelf een aantal haarwerken inzamelen en deze tezamen versturen.

14. Kan ik een haarwerk van echt haar doneren?

Ja. Haarwerken gemaakt van synthetische materialen en echt haar zijn welkom. Zolang het haarwerk in goede conditie en onbeschadigd is, kunt u het aan de Haarstichting doneren. Sluit een briefje bij met de omschrijving van het haarwerk en het gebruik.

15. Ik organiseer een haarwerk inzamelingsactie. Kan de Haarstichting mijn actie meer bekendheid geven?

Dat kan als u uw actie tijdig kenbaar maakt bij de Haarstichting. Geef aan welk soort actie u organiseert en wat het tijdsbestek is. Hiervan wordt melding gemaakt op zowel de website, Facebook als Twitter van de Haarstichting.

16. Kan ik de Haarstichting ook op een andere manier ondersteunen?

Ja. Naast het doneren van een haarwerk of pruik is het ook mogelijk om echt haar te doneren. Haar met een minimale lengte van 30 cm kan gedoneerd worden. Een groot aantal mannen, vrouwen en kinderen gingen u reeds voor. Daarnaast zijn ook donaties in de vorm van geld een mogelijkheid om een goed doel te ondersteunen.

17. Past mijn haarwerk bij iemand anders?

Haarwerken en pruiken kunnen vaak op maat aangepast worden. Maakt u zich geen zorgen of uw gebruikte haarwerk wel past bij iemand anders. De Haarstichting heeft jarenlange ervaring met het aanpassen en bijwerken van gebruikte haarwerken. U maakt iemand anders ongekend blij met uw haarwerk.

18. Helpt de Haarstichting alleen financieel minderbedeelde vrouwen?

De Haarstichting ondersteunt zowel mannen als vrouwen die het financieel niet breed hebben en die door kanker en/of een haarziekte kaal zijn geworden. Regelmatig worden ook projecten in het buitenland ondersteunt. Verslagen van de diverse projecten vindt u terug op de website.

19. Wat moet ik nog meer weten als ik een haarwerk wil doneren? Twijfelt u over het doneren van een haarwerk? Weet u niet of u er goed aan doet om uw haarwerk te doneren? U ontvangt geen geld voor uw haarwerk. Daar staat tegenover dat u iemand blij en gelukkig maakt door uw donatie. U steekt iemand op een moeilijk moment een hart onder de riem en zorgt voor een lichtpuntje in donkere tijden. Voel u echter niet gedwongen om een haarwerk te doneren om maar ‘iets te doen’. U bent hier geheel vrij in.