Pruik doneren

Wilt u een pruik doneren aan de Haartstichting? Haaruitval door ziekte is zwaar. Naast het dragen van de ziekte, verliest iemand door de ongewenste haaruitval zelfvertrouwen. De keuze om een tijdelijke pruik of haarwerk aan te schaffen ligt voor de hand, maar is helaas niet voor iedereen financieel haalbaar. Een passende pruik kan in een mentaal en fysiek zware periode net dat lichtpuntje zijn en het gevoel van eigenwaarde verbeteren. Om ook financieel minderbedeelde mensen en kinderen, die door kanker of een haarziekte hun haar hebben verloren, te ondersteunen kunt u een gebruikte pruik doneren.

Pruik doneren?
Pruik doneren?

Haar voor pruik doneren

Dat het mogelijk is om haar voor een pruik doneren, is algemeen bekend. U kunt uw haar doneren aan de Haarstichting. Met de gedoneerde haren worden pruiken en haarwerken vervaardigd, die worden geschonken aan minderbedeelde vrouwen met kanker. Steeds vaker wordt de vraag gesteld of het ook mogelijk is om een pruik te doneren. Een pruik doneren aan de Haarstichting is mogelijk en bovendien zeer welkom. Heeft u een gebruikte pruik en weet u niet wat u daar mee doet? Als de pruik in goede staat verkeert, kunt de pruik doneren. Hoe mooi is het om een gebruikte pruik een nieuw, tweede leven te geven? Als u een pruik wilt doneren, dan zijn er een aantal punten van aandacht:

  • Uw pruik dient in goede staat te zijn.
  • Een beschadigde pruik doneren is helaas niet mogelijk.
  • Stuur de pruik schoon en droog op naar de Haarstichting.
  • Doe een omschrijving van de pruik in de envelop. U kunt hierbij aangeven of de pruik intensief is gebruikt en van welke materialen de pruik is gemaakt.
  • Eventuele standaards en reinigingsshampoos kunnen eveneens gedoneerd worden.

Gebruikte pruik doneren

Pruiken worden niet altijd 24 uur per dag gedragen. Sommige pruiken worden na aanschaf zelden tot nooit gebruikt. De redenen hiervoor lopen uiteen. Een weinig gebruikte pruik doneren is een mooi gebaar, waarmee u iemand een hart onder de riem steekt. Waarom een gebruikte pruik doneren?

  • U geeft een pruik die niet (meer) gebruikt wordt een tweede leven.
  • Het is tegenwoordig nog altijd realiteit dat mensen om financiële redenen zelf geen pruik aan kunnen schaffen.
  • Een pruik doneren voor een goed doel is niet alleen een mooi gebaar. U helpt bovendien iemand door een donkere periode heen.
  • Het doneren van een pruik die u in het verleden door een wellicht moeilijke tijd heeft geholpen, betekent vaak een bijzondere afsluiting van iets.
  • Volwassenen en/of kinderen die te maken krijgen met ongewenste haaruitval, zouden zich geen zorgen moeten maken of het wel haalbaar is om de gewenste pruik te kopen.

Overweegt u een actie te organiseren om gebruikte pruiken in te zamelen en te doneren aan de Haarstichting? Meld uw idee of actie bij de Haarstichting, zodat hiervan melding gemaakt kan worden op de website, op Facebook en in een Twitter bericht. Hiermee worden het bereik en het succes van uw actie vergroot. De pruiken die gedoneerd worden, worden na ontvangst nagekeken en gereinigd. Uw gebruikte pruik wordt gemodelleerd en geschonken aan iemand die een pruik nodig heeft. Vraagt u zichzelf af, waarom mensen geen beroep doen op de vergoeding van een zorgverzekeraar? Het antwoord hierop is zowel voor de hand liggend als schrijnend. Kwalitatief hoogwaardige pruiken en haarwerken kosten geld. Een bedrag van € 700 is zo bereikt. Als u dan weet dat zorgverzekeraars jaarlijks slechts zo’n € 436 vergoeden, dan blijft er een behoorlijk bedrag over wat men zelf dient bij te betalen. Dit verschil is niet door iedereen op te brengen, ziek zijn is duur. Zeker als de zorgverzekeraar minder vergoed dan verwacht. In dit soort situaties is het fijn om te weten dat u aan de Haarstichting gebruikte pruiken kunt doneren. Uw gebruikte pruik wordt in dankbaarheid ontvangen. De dankbaarheid van iemand die uw pruik ontvangt is dan ook moeilijk te omschrijven. U kunt zich de emotie voorstellen als iemand met een passende pruik en een glimlach in de spiegel kijkt.

Pruiken na chemo

Vrouwen met kanker hebben naast de strijd tegen de ziekte ook te maken met ongewenste haaruitval door de behandeling. Echte pruiken voor vrouwen zijn duur, maar helpen anderzijds in het geven van zelfvertrouwen. Haaruitval na chemo is vaak tijdelijk van aard. Wanneer de laatste chemokuur voorbij is, krijgt de haargroei kans zich te herstellen. Niet iedere vrouw is in staat om een pruik aan te schaffen en het haarverlies te camoufleren. Een pruik doneren stelt iemand anders in staat om met een positieve blik in de spiegel te kijken. Het hebben van een dergelijke ziekte is al zwaar genoeg. De zorgen om het niet kunnen betalen van een passende pruik zijn extra belastend in een toch al moeilijke periode. Het maakt niet uit of u een jong gebruikte pruik doneren wilt of een pruik die al langer in de kast ligt. Alle pruiken, die onbeschadigd zijn, zijn welkom. Heeft u een grijze pruik? Ook deze zijn van harte welkom. Hetzelfde geldt voor pruiken met highlights of krullend haar. Weet u niet zeker of uw pruik voor donatie in aanmerking komt? Het is altijd mogelijk om voor het pruik doneren contact op te nemen met de Haarstichting. Op de website vindt u bovendien een selectie van veelgestelde vragen. Wellicht dat uw vraag hiertussen staat en adequaat beantwoord wordt.

Gratis pruik doneren

Voor het doneren van een pruik ontvangt u geen geld. U doneert uw pruik aan een goed doel en stelt iemand anders in staat om haarverlies te camoufleren. Degene die uw pruik ontvangt krijgt meer zelfvertrouwen door de pruik. Het is helaas niet mogelijk om u achteraf te laten weten wie uw pruik heeft ontvangen. Als u bij uw pruik een brief doet met de omschrijving van de pruik en uw e-mail adres, dan ontvangt u een persoonlijk bedankje via de mail. Regelmatig maakt de Haarstichting een nieuwsoverzicht met daarin de leukste briefjes en bijzonderste verhalen over pruik doneren.

Pruik doneren FAQ – Veelgestelde vragen

Regelmatig worden bepaalde vragen gesteld over pruik doneren. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via e-mail. U ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord.

1. Kan iedereen een pruik doneren?

Ja. Zowel heren-, dames-, als kinderpruiken kunnen gedoneerd worden. Hetzelfde geldt voor haarwerken en/of haarstukjes.

2. Zijn alle pruiken geschikt voor donatie?

Nee. Het betreft uitsluitend pruiken die op natuurlijke kapsels lijken. U kunt een gebruikte pruik doneren die onbeschadigd is. Om beschadigingen te voorkomen, stuurt u de pruik droog en schoon op in een stevige enveloppe. Gevraagd wordt om een briefje bij te sluiten. Vermeld op dit briefje van welk materiaal de pruik is gemaakt, synthetisch of echt haar, en de gebruiksfrequentie van de pruik.

3. Word ik betaald voor mijn pruik donatie?

Nee. U doneert uw pruik aan een goed doel. Uw pruik krijgt een tweede leven, bij iemand die anders geen pruik aan zou kunnen schaffen.

4. Kan ik een pruik van grijs haar doneren?

Ja. Pruiken van alle natuurlijke haarkleuren kunnen aan de Haarstichting gedoneerd worden. Ook hierbij geldt dat de pruik niet beschadigd is.

5. Mag ik weten wie mijn pruik heeft gekregen?

Dat is helaas niet mogelijk. Naast de privacy wetgeving zijn er andere omstandigheden die dit onmogelijk maken. Als u een briefje met uw gegevens bij de pruik doet, dan ontvangt u wel een ontvangstbevestiging en een bedankje. Reacties van ontvangers van de gedoneerde pruiken worden regelmatig op de website van de Haarstichting vermeld.

6. Ik heb een weinig gedragen pruik van echt haar. Kan ik deze doneren?

Zowel synthetische pruiken als pruiken van echt haar kunnen gedoneerd worden. Geadviseerd wordt om een omschrijving van de pruik bij te sluiten. Vermeld hierop zaken als de leeftijd van de pruik, de mate waarin de pruik is gedragen, de materialen waaruit de pruik is gemaakt en de manier waarop de pruik in het verleden is onderhouden.

7. Kan ik pruik gerelateerde zaken doneren?

Zowel pruikenstandaards als mutsjes, sjaaltjes en reinigingsproducten kunnen gedoneerd worden. Let bij het versturen van reinigingsproducten op een goede verpakking. Check voor het versturen of de sluiting goed dicht ziet, zodat het product tijdens het verzendingsproces niet weglekt. Wilt u de pruik tezamen met een reinigingsproduct opsturen? Doe dan de pruik in een aparte omslag. Hiermee wordt voorkomen dat de pruik onderweg beschadigd raakt.

8. Kunnen mannelijke pruiken of haarstukjes gedoneerd worden?

Ja. Net zoals bij pruiken voor vrouwen geldt dat mannelijke pruiken die u wilt doneren in goede staat moeten zijn. Elke natuurlijke haarkleur kan gedoneerd worden. Mannelijke pruiken en haarstukjes in zowel korte als langere haarlengtes zijn welkom.

9. Wie komt in aanmerking voor een gedoneerde pruik?

De Haarstichting richt zich op financieel minderbedeelde vrouwen, mannen en kinderen die door kanker of een haarziekte met ongewenste haaruitval te maken hebben. Daarnaast schenkt de Haarstichting regelmatig haarwerken, pruiken, haarstukjes en bijhorende materialen aan doelen en/of instellingen in zowel binnen- als buitenland. De pruik die u doneert, geeft iemand anders zelfvertrouwen en een lichtpuntje. Op de website van de Haarstichting worden regelmatige reportages vermeld, waarin gevolgd kan worden hoe uw donatie anderen helpt.

10. Hoe verstuur ik mijn pruik?

U kunt uw pruik onbeschadigd, schoon en droog versturen. Dit kan in een stevige enveloppe of een doos. Het enige wat u betaald zijn de portokosten. U stuurt de pruik naar:

De Haarstichting

Thomas Mannsingel 86

2553 DA Den Haag

Als u uw gegevens meestuurt, krijgt u een ontvangstbevestiging en een bedankje voor uw donatie.

11. Kan ik meerdere pruiken tegelijkertijd opsturen?

Ja. De Haarstichting is blij met iedere donatie, zowel een pruik als meerdere. U kunt meerdere pruiken versturen in een stevige doos. Afgeven is, in overleg, ook een mogelijkheid.

12. Wat gebeurt er met mijn pruik na ontvangst?

Nadat uw pruik is ontvangen wordt deze uitgebreid nagekeken en gereinigd. Daar waar nodig kunnen kleine reparaties en herstellingen uitgevoerd worden. Daarna kan uw pruik geschonken worden aan iemand die een haarwerk nodig heeft, maar daar om uiteenlopende financiële redenen geen toegang tot heeft. De Haarstichting werkt ook samen met diverse andere goede doelen, waar ook regelmatig pruiken en haarwerken aan worden geschonken.

13. Is het mogelijk om hair extensions te doneren?

Nee. Pruiken, haarwerken en haarstukjes zijn welkom. Hair extensions blijken vaak onbruikbaar te zijn en kunnen bovendien niet geschonken worden aan iemand die een pruik nodig heeft.

14. Kunnen pruiken van iedere fabrikant gedoneerd worden?

Ja. Zolang de pruik die u wilt doneren onbeschadigd is, is donatie mogelijk.

15. Krijgt de ontvanger van de pruik mijn gegevens?

Nee. Net zoals dat omgekeerd ook het geval niet is. Dit heeft voornamelijk te maken met privacy redenen. De Haarstichting publiceert regelmatig verhalen en bedankjes van vrouwen, mannen en kinderen die een haarwerk of pruik ontvangen hebben.

16. Waarom zou ik een gebruikte pruik doneren?

Het aangewezen zijn op een tijdelijk haarwerk of pruik heeft impact op iemands leven. Wellicht dat u dit in het verleden zelf of van dichtbij heeft ervaren. Het zelfvertrouwen neemt af en iemand kijkt nog nauwelijks in de spiegel om het haarverlies niet te zien. Blijkt het dan onmogelijk om een natuurgetrouwe pruik aan te schaffen, die de haaruitval camoufleert dan worden de zorgen alleen maar groter. Met uw donatie geeft u iemand een stukje zelfvertrouwen en neemt u een grote zorg weg.

17. Kan ik een pruiken inzamelingsactie organiseren?

Indien u plannen heeft om meerdere pruiken in te zamelen in uw omgeving, dan kan de Haarstichting helpen uw actie onder de aandacht te brengen. Hoe doet u dit? Breng de Haarstichting tijdig op de hoogte van uw voorgenomen actie. Uw plannen worden dan kenbaar gemaakt op de drukbezochte website van de Haarstichting. Ook op Twitter en Facebook wordt aandacht besteed aan de inzamelingsactie die u organiseert.

18. Wat moet ik nog meer weten over het doneren van een pruik?

Jaarlijks maakt de Haarstichting veel vrouwen blij met een pruik of haarwerk. Dit gebeurt belangeloos, de Haarstichting heeft geen winstoogmerk. Door een pruik te doneren draag u uw steentje bij en wordt het in de toekomst mogelijk om nog meer vrouwen, mannen en kinderen die door kanker of een haarziekte hun haren zijn verloren te ondersteunen. Ongemerkt geeft u iemand meer zelfvertrouwen en is uw gebruikte pruik een lichtpuntje op moeilijke dagen in een zware periode.