Informatie over haarwerken

Waarom een haarwerk?

Veel mensen vinden het vervelend om dun haar te hebben of kaal te zijn. Het kan ook dat mensen een haarziekte hebben en bijvoorbeeld kale plekken hebben op het hoofd (Alopecia Areata). Ze hebben het idee dat ze worden nagekeken en aangestaard. In dergelijke gevallen kan een haarwerk een uitkomst zijn.
Tegenwoordig zijn haarwerken vaak van zeer goede kwaliteit en nauwelijks van echt haar te onderscheiden.

U moet in ogenschouw nemen dat een haarwerk een hulmiddel is en veel aandacht behoeft. Deze moet speciaal worden schoongehouden, goed worden vastgezet en goed worden verzorgd. Daarnaast is er geen haarwerk dat een heel leven mee zal gaan. Haarwerken slijten en afhankelijk van het haarwerk zal gemiddeld om de ongeveer 6 maanden een nieuw haarwerk moeten worden aangeschaft.

Er zijn verschillende bevestigingsmethoden voor haarwerken. Er kan o.a. worden gekozen tussen tijdelijke en permanente bevestiging.

haarwerk - haarbankEen voorbeeld voor haarwerken voor mannen en vrouwen, kunt u zien in rechts-staande afbeelding.


Informatie en demonstratie van materialen en technieken

Het is van belang dat je een goede indruk krijgt van de verschillende materialen en technieken die voor haarwerken worden toegepast. Alleen op die manier kun je een goede keuze doen. Naast het materiaal zijn ook foto’s van modellen, verwerkingsmogelijkheden etc. van belang. Door deze voorbeelden wordt een keuze makkelijker.

Materialen

 • Europees haar
 • Aziatisch haar
 • Synthetisch haar

Europees haar is ons natuurlijke haar, het is in iedere kleur verkrijgbaar. De kwaliteit kan minder zijn door de wijze waarop met het haar is omgegaan. Bijvoorbeeld door het gebruik van agressieve shampoos, chemische kleurstoffen, krulmiddelen, föhn, droogkappen, ultraviolet licht en chloorhoudend zwemwater kan het haar beschadigd zijn.
Aziatisch haar wordt meestal gebruikt voor mode-haarwerk, waar meer haar dan normaal gewenst is. Aziatisch haar is minder beschadigd dan Europees haar, maar Aziatisch haar is vrijwel altijd donker. Om lichte kleuren te krijgen moet dit haar chemisch worden behandeld.
Synthetisch haar heeft de laatste tijd een betere naam dan voorheen. Het is, mits het goed is onderhouden, niet van echt haar te onderscheiden en is in het gebruik en onderhoud meestal eenvoudig. Soms voelt het wat anders aan en mist het de natuurlijke structuur van echt haar. Vooral in fel licht kan dit te zien zijn.
Haarwerken hebben soms een mix van echt haar en synthetisch haar. Bijvoorbeeld echt haar bovenop en synthetisch haar aan de randen.

Soorten haarwerken

 • Confectie = machinaal vervaardigd
 • Maatconfectie = machinaal vervaardigd
 • Maatwerk = meestal handgeknoopt

Confectiehaarwerk is over het algemeen veel goedkoper dan maathaarwerk. Maathaarwerk is precies op de maat van het hoofd gemaakt en meestal met de hand geknoopt. Het knopen wordt meestal in het buitenland gedaan omdat de arbeidskosten daar lager zijn. Het duurt daardoor vaak langer voor het haarwerk klaar is. Levertijden van drie maanden zijn dan geen uitzondering.
In confectiehaarwerk zijn veel modellen te koop. Het is belangrijk dat de maat goed is of dat het anders wordt vermaakt, waarbij het model wel goed moet blijven en dat het haarwerk als dat nodig is goed wordt bijgeknipt.
Laat je goed informeren voor je besluit welk haar je wilt.

De ondergrond
De haren worden geknoopt op een ondergrond. Dit kan b.v. monofilament (gaas) zijn. Aan de achterzijde worden haren nog wel eens op trenzen geknoopt. Dat is goedkoper, maar soms wel goed zichtbaar als het haar nat wordt. Met trenzen is het uitstaan van haren in de nekpartij wat beter te voorkomen dan met op filament geknoopte haren.
Soms worden haarwerken voorzien van een gesloten kunststof basis die zich op de hoofdhuid vastzuigt. Ook zijn er haarwerken die geheel worden geplakt. Na 4 tot 6 weken moet de leverancier het haarwerk loshalen en opnieuw plakken. Het haarwerk zit dan ‘als een huis’, maar jeuk en allergische reacties zijn mogelijk.

Maat en model

 • Een juiste en precieze maat van het haarwerk is belangrijk
 • De haarlijn aan de voorkant moet natuurlijk zijn
 • Een afstaande nekpartij moet vermeden worden

Als het haarwerk klaar is, moet het resultaat naar je zin zijn. Ben je teleurgesteld, bespreek dat dan rustig, maar wel onmiddellijk, met de leverancier.
Een haarwerk hoeft er niet uit te zien alsof je net bij de kapper vandaan komt. Een haarwerk moet er uitzien zoals je er zelf ‘gemiddeld’ bij zou lopen, dan valt het haarwerk het minste minste op. Maak van tevoren duidelijke schriftelijke afspraken over model, kleur, prijs en betaling. Betaal als het haarwerk klaar is. Bij een maathaarwerk is het redelijk een aanbetaling te doen. Voor een confectiehaarwerk lijkt ons dat niet nodig.

Haarwerk bevestigen
Haarwerken zijn met behulp van diverse materialen op hun plaats te houden, zodat je je wat vrijer kunt bewegen.

 • Je kunt een zweetband, haarband of sjaal dragen.
 • Je kunt het haarwerk aan de binnenkant vastzetten met dubbelzijdig plakband of pleisters (te koop in haarwerkzaken). Een paar kleine stukjes op kritieke plaatsen, zoals b.v. bij de oren moet bij een goed passend haarwerk voldoende zijn. Je kunt ook stukjes vastzetten met speciale lijm.

Het dragen
Haarwerken kunnen nogal eens plakkerig of kriebelig zijn; om dit te vermijden kun je ze voeren met een zachte absorberende stof. Als de rand irriteert kun je een strook tape plakken, b.v. sporttape of papierpleisters (Leukopor).
Er bestaan wel ondermutsjes van nylontricot, maar voldoen meestal niet.

Hoe vind je een goede haarwerkspecialist?
Je kunt in contact komen met een haarwerkzaak via je arts, de ziektekostenverzekeraar, (mond-op-mond) reclame, het telefoonboek of de Alopecia Areata Patiëntenvereniging. De vraag is of dat dan ook een goede haarwerker is. Er is veel vakmanschap onder de haarwerkers, maar er is ook kaf onder het koren. Leveranciers die hun vak niet verstaan of leveranciers die misbruik maken van de emotionele nood van hun klanten door exorbitante prijzen te rekenen of de klant verplichten tot onnodige onderhoudscontracten gekoppeld aan het recht op garantie.
Bij de Alopecia Areata Patiëntenvereniging komen ervaringen binnen van mensen die positieve of negatieve ervaringen hebben met haarwerkers. Er zijn sinds enige tijd ook ‘erkende’ leveranciers. Het betreft een erkenningsregeling die door de branche zelf in het leven is geroepen. De erkende leverancier wordt jaarlijks getoetst, waarbij wordt beoordeeld of deze steeds voldoet aan de criteria die de regeling stelt. In de regeling staan o.a. voorwaarde m.b.t. kwaliteit, bereikbaarheid, voorraad, levertijd en klachtenprocedure.

Garantie op haarwerk
Maak bij de aankoop van een haarwerk duidelijke afspraken over het onderhoud en de verzorging van het haarwerk en vraag of je het zelf kunt doen, of dat je regelmatig naar de haarwerkzaak terug moet en wat dan de kosten zijn.
Als er snel problemen ontstaan met het haarwerk zoals overmatige haaruitval, ernstige verkleuringen of als er meteen al mankementen zijn zoals een onjuiste pasvorm of afstaande nekharen dan is service of reparatie noodzakelijk. Bespreek vooraf of dit onder de garantie valt. Valt de reparatie niet onder de garantie, maak dan vooraf duidelijke afspraken over de kosten van de reparatie.
Er zijn leveranciers die uitgevallen haren bijknopen terwijl u er op wacht. Als de haren sneller uitvallen dan redelijk is, dan hoort dat o.i. een gratis service te zijn. Andere leveranciers doen dagen of weken over zo’n behandeling. U loopt dan zonder haarwerk of u moet zorgen dat u een reserve haarwerk heeft.

Onderhoud
Een haarwerk met synthetisch haar is in het dagelijks gebruik makkelijk zelf te onderhouden en te verzorgen. Een haarwerk met echt haar vergt wat extra zorg, maar ook dat is goed zelf te doen. Wassen, op kleur houden en conditioneren zijn handelingen die – mits zorgvuldig en voorzichtig uitgevoerd – heel goed zelf te doen zijn. De leverancier kan een goede instructie geven en de juiste onderhoudsmiddelen verstrekken. Alleen als er problemen zijn moet het haarwerk terug naar de leverancier. Bijvoorbeeld bij haaruitval, ernstige verkleuring of beschadiging.

Wat kost een haarwerk?
De kosten van haarwerken kunnen enorm verschillen. Er zijn al confectiehaarwerken met synthetisch haar te koop vanaf zo’n €300,- á €400,-. Via Internet zijn soms zelfs nog goedkopere haarwerken te koop.
Een maathaarwerk met echt haar of gepatenteerd synthetisch haar kost echter al snel meer dan €1000,-. Er bestaan hiervoor echter ook behoorlijke prijsverschillen. Het is vaak verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten, bij permanente bevestiging is dit zelfs noodzakelijk. Daarnaast wordt altijd aangeraden om minimaal 1 reserve-haarwerk aan te houden. Stel dat uw haarwerk door onvoorziene omstandigheden kapot gaat, dan is het belangrijk dat u direct een ander haarwerk kunt dragen en niet hoeft te wachten tot een nieuw haarwerk binnen is.