Haaruitval test

Wilt u weten welke haaruitval test de oorzaak van uw haarverlies onderzoekt? Een bredere scheiding, kale plekken en dagelijks meer dan 100 verliezen. Haaruitval is vervelend en veroorzaakt onzekerheid. Er zijn verschillende vormen en oorzaken van haarverlies. Haarverlies kan omkeerbaar zijn, tegenwoordig zijn er oplossing voor zowel tijdelijke als blijvende haaruitval. Het Haaronderzoekscentrum heeft een haaruitval test die u thuis uitvoert. Binnen een paar weken weet u meer over de oorzaak van het haarverlies.

Haaruitval test toepassingsmogelijkheden

Veel mensen beschouwen haaruitval als een veelvoorkomend probleem bij mannen. Maar wist u dat meer dan 50% van de vrouwen op een punt in het leven te maken krijgen met haarverlies? Wat veroorzaakt haaruitval bij vrouwen? Erfelijk haarverlies bij vrouwen is een veelvoorkomende oorzaak en neemt toe met het ouder worden. Dit type haarverlies kan beginnen vanaf de premenopauze en op latere leeftijd. Het is erfelijk en u erft de genen van moeder, vader of beiden. Vrouwen met haaruitval ervaren vaak psychische problemen en een beperking van het sociale leven. Vroege diagnose en behandeling zijn belangrijk. Met de uitslag van een haaruitval test kent u de oorzaak van haarverlies en met de juiste behandeling voorkomt u erger.

Haaruitval diagnosticeren

Er zijn verschillende soorten haaruitval en net zoveel onderliggende oorzaken. Diverse medische aandoeningen worden in verband gebracht met haarverlies bij vrouwen. Schildklierproblemen en hormonale onevenwichtigheden zijn voorbeelden. Vraagt u zich af hoe haaruitval bij vrouwen gestopt of behandeld kan worden? Met de resultaten van een haaruitval test krijgt u meer informatie over de oorzaak van haarverlies. Een juiste diagnose is belangrijk om het haar verlies te stoppen en weer met vertrouwen in de spiegel te kijken. Stress, voedingsfactoren en erfelijkheid spelen een rol bij haarverlies. Ernstige fysieke stress, medische ingrepen, bloedarmoede of forse gewichtsschommelingen zijn oorzaken van haarverlies die vaak voorkomen. Andere mogelijke oorzaken van haarverlies zijn chemo- of bestralingstherapie, nier- en/of leverfalen, auto-immuunaandoeningen zoals lupus en de bijwerking van medicijnen. Als u merkt dat uw haar meer dan gebruikelijk uitvalt, kunt u uw huisarts raadplegen voor onderzoek en behandeling.

Haarverlies onderzoeken

Met behulp van de Ludwig-schaal is de ernst en mate van vrouwelijk haarverlies te bepalen. De schaal is onderverdeelt in fasen en beschrijft haarverlies. Sommige vrouwen verliezen haar in uiteenlopende mate rondom de scheiding, terwijl anderen ervaren dat het haar overal uitdunt. Haarverlies kan in fasen optreden, maar ook continu aanwezig zijn. Artsen verdelen het haar in de midden scheiding en bepalen zo de ernst van het haarverlies. Het patroon en de ernst van haaruitval bij vrouwen helpt bij het voorstellen van de beste behandelkuur. Een arts kan op basis van uw achtergrond een diagnose stellen. Aanvullende onderzoeken, zoals een bloedonderzoek bevestigen de diagnose en sluiten eventuele ziektes uit. Bekende oorzaken van haarverlies zijn:

Alopecia areata

Alopecia areata, bekend als pleksgewijze kaalheid, veroorzaakt kale plekken in het hoofdhaar. Ook andere lichaamsbeharing is gevoelig voor de aandoening. Het is een auto-immuunaandoening waar geen echte behandeling voor is. Artsen nemen een afwachtende houding aan, in veel gevallen herstelt de haargroei zich spontaan. Hier kan lange tijd overheen gaan. De aandoening is voor artsen goed herkenbaar.

Fysieke en emotionele stress

Extreme of langdurige stress kan plotselinge haaruitval veroorzaken. Deze vorm van haaruitval is bekend als telogeen effluvium. Omstandigheden die deze vorm van haarverlies versnellen, zijn onder meer een ernstige ziekte, hoge koorts, ongevallen, operaties, bloedverlies, emotionele problemen en gewichtsverlies. Een enkele keer kan telogeen effluvium een bijwerking van medicatie zijn. Telogeen effluvium treedt pas maanden na de ingrijpende gebeurtenis op en kan maanden aanhouden, voordat u verbetering ziet. Herstel is bij de een sneller zichtbaar dan bij de ander.

Het gevaar van crash-diëten

Snel gewichtsverlies met een crash-dieet. Het klinkt aantrekkelijk, maar de meeste diëten werken niet en zijn bovendien gevaarlijk. Bij snel en fors gewichtsverlies gebeurt het dat een aanzienlijke hoeveelheid haren uitvalt. Dit is het gevolg van onvoldoende voedingsstoffen en eiwitten die aan het dieet zijn toegevoegd. Kies voor een gezond, uitgebalanceerd voedingspatroon. Vers fruit, groenten, mager vlees en koolhydraten geven uw lichaam de vitamines, mineralen, eiwitten en aminozuren die u nodig heeft om een gezond lichaam, inclusief een volle haardos te behouden. Aan de andere kant heeft het gebruik van voedingssupplementen een kans op haaruitval. Een teveel aan vitamine A kan haaruitval veroorzaken. Bij een afwisselend en gezond voedingspatroon zijn supplementen niet nodig.

Thuis haaruitval test

Niet elke vrouw met haaruitval staat te springen om de oorzaak door een huisarts of specialist te laten onderzoeken. Gevoelens van onzekerheid en schaamte stoppen het haarverlies niet en maken het probleem alleen maar groter. Ziet u er tegenop om met haarverlies naar een (huis)arts te gaan? Een haaruitval DNA test of een bloedwaardentest die u thuis doet bieden u de gelegenheid om iets aan het haarverlies te doen. Beide testen zijn pijnloos en veilig toe te passen. U bestelt een haaruitval test online en ontvangt de test in een discrete verpakking. Neem de instructies goed door en pas de test toe. Verpak het onderzoeksmateriaal volgens de instructie en stuur deze op naar het Haaronderzoekscentrum. De onderzoeksresultaten ontvangt u binnen een paar weken. Met het resultaat is het mogelijk om een oplossing te zoeken of een behandeling te starten.

Veilig een oplossing zoeken

De resultaten van de haaruitval test zijn betrouwbaar en stellen u in staat wel of niet in overleg met een arts een behandeling te starten. De meeste vormen van haaruitval zijn te behandelen. Vooral tijdelijk haarverlies kan zich binnen enkele maanden herstellen. Om hergroei mogelijk te maken is het aanpakken en wegnemen van oorzaak nodig. Is uw haarverlies erfelijk bepaald? Alopecia androgenetica is succesvol te behandelen als u op tijd actie onderneemt. Het is zelfs mogelijk om nieuwe haargroei te creëren op plekken waar het haar verloren is gegaan. Een geschikte behandeling kan alleen voorgesteld worden als u de oorzaak van het haarverlies kent. Bent u er nog niet aan toe om naar een huisarts of specialist te gaan? Bestel een bloedwaardentest of een haaruitval DNA test. De testresultaten geven antwoord op de vraag waarom uw haar uitvalt.